2011. június 24., péntek

Szakszavak szótára

925 ‰ Sterling ezüst:

Vagyis az ékszer 925 ezreléknyi része ezüst, a többi ötvözőanyag.
Magyarországon a nemesfémekről szóló törvény szerint csak ilyen ezüstékszer gyártható.
Forgalmazni azonban más, kevesebb ezüstöt tartalmazó ékszert is lehet; például cseh gránát ékszerek általában 800-as ötvözetek és a görög, spanyol, máltai ékszerek is 800 ezrelékesek.
Az elnevezés , Sterling ezüst a múltból ered, a 19. században Angliában ebből az ötvözetből készült a font sterling pénzérme.
Ötvözőanyag lehet réz, nikkel, cink;
bevonat pedig általában a ródium szokott lenni.


Ezüst színe:
Az ezüst elszíneződéséért a levegőben lévő kén-dioxid felelős (besárgul), illetve egyeseknél ezt a hatást még jobban tudja erősíteni az izzadás (befeketedik).
Ugyanilyen feketés színű lesz az ezüstékszer gyógyvízben is, a kénes gyógyiszap pedig egyenesen csodás Üvöltés hatású tud lenni.
Továbbá a domestos, a vízkőoldó, a súrolószer is roncsolja az ezüstékszereket!!!
A besárgult  színű ezüstöt még meg lehet tisztítani, az erre megfelelő vegyszerrel; de sajnos a befeketedett ezüstöt NEM minden esetben lehet megmenteni.
(és már találkoztam olyan vevővel is, akinek kénytelen voltam azt tanácsolni, hogy ne hordja az ezüstékszerét, mert sajnos a saját verítéke mindig be fogja feketíteni azt.)


Ródium:

Fehérarany összetevője, ritka és drága fém, amely igen erősen ellenáll az oxidációnak.
Vagyis ha ilyen bevonattal látnak el egy ezüstékszert, akkor az nem fog elszíneződni.
(karcolódni még tudd.)


Fémjel, gyártójel és névjel:
A fémjel NEM a 925-ös felirat!!!!
Olyat bármilyen fémtárgyba bele lehet ütni.


A fémjel a Magyar Nemesfémvizsgáló- és Hitelesítő Intézet (Nehiti) által beütött speciális jel, ami garantálja hogy az ékszer megfelel a törvényi előírásoknak és tényleg 925 ezreléknyi ezüstöt tartalmaz.
Fémjel többféle van, külön a hazai, külön az import és külön jónéhány ország saját fémjele. (ezek egyenértékűek, vagyis egyformán érvényesek hazánkban is)
Gyártójel olasz ékszerek esetén egy számokból és betűkből álló kód, ami alapján az Olasz Ékszerkamara be tudja azonosítani a gyártót.
Névjel a hazai forgalmazó, nagykereskedés 3 betűből álló beütőjele.

Egy ezüst ékszerben KÖTELEZŐEN szerepelnie kell a fémjelnek és a névjelnek, kivéve ha köves vagy 2 gramm alatti ékszerről van szó.(akkor elég a forgalmazói névjel)
Az általunk forgalmazott ékszerek legtöbbjében van olasz gyártójel is.

Antikolt ezüst:
eleve fekete színű ezüst, amelyet vegyileg színeznek patinásra.


Tömör, üreges, préselt, fazetált :
A legtöbb manapság hordott ezüstékszer géppel készül. Általában minden láncunk tömör ezüst, vagyis nem szakad könnyen, mindennapi viseletre valók.
Néhány azonban üreges ékszer, ezek valójában ezüstből készült csövek. Mivel belsejük üres, ezek sérülékenyek, könnyen behorpadnak, viselésük csak alkalmakra való!
Préselt ékszerek általában szintén üreges ékszerek,  amiket géppel préseltek, formáztak.
A fazetált ékszer gépileg csiszoltat jelent, ezek aranyműves ékszerkészítő gépeken készült ékszerek. (ettől van extra fényük !)

Cirkónia, cirkon:
A cirkon egy természetben előforduló, radioaktív ásvány,  tehát nem ékszerbe való.
A cirkónia viszont egy olyan kő, amely a gyémánt fényét próbálja utánozni. Számtalan csiszolási formája  és színárnyalata van. (és bár rengeteg van belőle, itt is érvényes a mondás : minél nagyobb annál drágább.)


Acél:
A nemesacél  hivatalos neve 316L Rozsdamentes Acél.
Idegen elnevezése a "316L Surgical Stainless Steel", amit rövidítve általában csak Stainless Steel vagy Inox használnak, ami megtévesztő lehet, hiszen ez csak az egyszerűbb, nem allergiamentes változat elnevezése. Teljesen allergiamentes anyag tulajdonsága miatt a legtöbb más fémékszerekre allergiás személy is nyugodtan viselheti!
Az anyag tulajdonságai miatt ,-  keménység-, nagyon időtálló és kifejezetten nehezen karcolódik. Nagyon ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel (pl.:tisztítószerek) vagy akár a gyógyvízzel szemben, tehát nyugodtan lehet viselni minden körülmények között.

Kaucsuk:

azaz gumi.
A kaucsukból készült ékszereknek két fajtája van általában, vagy egy üreges cső-kaucsukgumi kombináció; vagy kaucsukgumi-fémlap kombináció. Ez utóbbi jóval kevésbé sérülékeny, míg egy behorpadt csövet általában NEM lehet kijavítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése